top of page
Ik zoek vrijwilligerswerk
Wat is mantelzorg?

JONG EN MANTELZORG

Bijna alle jongeren helpen wel eens mee thuis: opruimen, boodschappen doen of een keer op je broertje of zusje passen...
Maar wat als er iemand thuis (één van je ouders, broer/zus) lange tijd ziek of gehandicapt is?

Of dat het niet goed gaat met diegene door bijvoorbeeld een verslaving of depressie? Dat brengt zorgen met zich mee.

​

Het is ook iets om te waarderen, want je betekent vaak veel voor degene die ziek is en/of voor de anderen in het gezin die mee zorgen. En het kan fijn zijn om te doen, zeker als de ander die ziek is of een ander familielid dankbaar is voor wat je doet!

​

Als je (mee)zorgt voor een langdurig ziek of beperkt gezinslid word je mantelzorger genoemd. Ben je jonger dan 25 jaar, dan word je ‘jonge mantelzorger’ genoemd. 1 op de 4 jongeren in Nederland is jonge mantelzorger!

​

 

EN.....HOE GAAT HET MET JOU?

Als je meehelpt zorgen voor een ander, schiet je eigen leven er soms bij in. Vaak gaat ook bijna alle aandacht naar degene die hulp nodig heeft of schaam je je om over je situatie te praten. Dan kan het fijn zijn als toch iemand is die je vertrouwt en waar je dingen kunt delen. 
Praten over je zorgen kan opluchten!

​

Bij het Steunpunt Mantelzorg kun je (gratis) terecht met jouw verhaal en/of vragen. Mail w.hak@welzijnbrummen.nl of bel naar Willemien 0575-561988.

Mantelzorg_bol5.jpg

BIJ WIE KUN JE NOG MEER TERECHT?

​

  • Het is goed dat bijvoorbeeld een mentor of leraar afweet van jouw situatie. De school kan dan ook beter rekening met je houden als je huiswerk even niet lukt of dat je je minder goed kan concentreren.

​

  • Je kunt ook bellen met de Mantelzorglijn van MantelzorgNL: 030 - 760 60 55..De Mantelzorglijn is elke werkdag bereikbaar tussen 9.00 en 16.00 uur. Je kunt je vraag ook stellen met dit contactformulier.

​

  • Loop je met vragen over de ziekte of handicap? Kijk dan of  je familie, huisarts of een verpleegkundige je antwoord hierop kan geven. Dit kan je geruststellen.

​

  • Linde en Senada zijn zelf mantelzorger geweest en geven nu voorlichting op middelbare scholen. Klik hier om een interview dat het AD met hen had te lezen.

​

  • Als je vader, moeder, broer of zus psychische problemen heeft of verslaafd is, kan het zijn dat je vragen hebt of dat je je zorgen maakt. Praten met andere jongeren die in dezelfde situatie zitten kan enorm opluchten. Klik hier voor meer informatie over de groepen die ?????? heeft.

 

WORDT HET JE TEVEEL?

Soms kan het zijn dat je te veel taken op je bordje hebt. Kijk dan of je dit kunt bespreken in je omgeving, want misschien kan iemand wat van je over nemen. Lukt dit niet vraag dan het Steunpunt Mantelzorg om met je mee te kijken naar goede oplossingen.

​

MAAK TIJD VOOR LEUKE DINGEN

Vergeet vooral niet om leuke, ontspannende dingen te blijven doen, zoals lekker sporten en met je vrienden afspreken. Even uit je zorgsituatie zijn, geeft vaak afleiding en nieuwe energie.

​

Het steunpunt organiseert ook leuke dingen met en voor jonge mantelzorgers. Klik hierom onze activiteiten voor jonge mantelzorgers te bekijken. Heb je zelf een leuk idee, laat het ons weten!!!!

​

​

INTERESSANTE WEBSITE VOOR JONGE MANTELZORGERS

bottom of page