top of page
Ik zoek vrijwilligerswerk

Voor mantelzorgers

Jong en mantelzorg

Wat is mantelzorg?

Mantelzorg is zorg en ondersteuning gegeven aan een naaste die chronisch ziek is en/of een beperking heeft. Zoals een partner, ouder, kind, vriend, buur, of kennis. De mantelzorger geeft langdurig, intensief en onbetaald zorg en ondersteuning aan iemand met wie hij/zij een persoonlijke band heeft.

​

U staat er niet alleen voor! Wij hebben specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van mantelzorgondersteuning. Wij zijn er voor alle mantelzorgers in de gemeente Brummen. U kunt bij ons terecht met al uw vragen. Wij geven u informatie en voorlichting.

​

Bent u mantelzorger? Meldt u zich dan bij ons aan. U ontvangt dan onze Nieuwsbrief en informatie over o.a. informatiebijeenkomsten en de Dag van de Mantelzorg.

U kunt zich hier aanmelden:

Werk en mantelzorg

Maatjes project

Dag van de mantelzorg

Mantelzorg waardering

Contactgroep

Tips

Tips om het vol te houden

  • Het verlenen van mantelzorg kan veel van u vragen. Als dit zo is, betrek dan ook anderen bij de zorg voor uw partner, kind, ouder of andere dierbare, zodat u er niet alleen voor staat.

  • Mantelzorg wordt vaak als vanzelfsprekend beschouwd. Sta erbij stil dat uw activiteiten als mantelzorger van groot belang zijn.

  • Besteed ook aandacht aan úw behoeften en wensen en ga na wat u wel en niet aan kunt.

  • Úw gezondheid is ook van belang om zorg aan de ander te kunnen geven. Schenk aandacht aan uw eigen gezondheid.

  • Zorg voor voldoende ontspanning en afwisseling, bij voorbeeld door te sporten of tijd te nemen voor uzelf.

  • Neem uw gevoelens en gedachten serieus en deel ze zo nodig met anderen.

  • Neem de tijd om hulp te organiseren. Maak een overzicht waarop u bijhoudt wie wanneer de zorg overneemt.

  • Vraag advies en informatie bij deskundige organisaties.

  • Leg contact met andere mantelzorgers en deel uw ervaringen.

  • Zorgen voor een ander is niet alleen moeilijk, het geeft ook veel voldoening!

Tips

Tips voor werkende mantelzorgers

  • Maak uw situatie bespreekbaar bij uw collega's, zodat er begrip ontstaat

  • Ga in gesprek met werkgever of leidinggevende

  • Maak gebruik van de verschillende verlofregelingen

  • Creëer een persoonlijk ondersteuningsnetwerk: mensen of organisaties op wie u een beroep kunt doen

  • Probeer regelmatig de zorg over te dragen, zodat u tijd voor uzelf heeft

  • Vraag eventueel een  mantelzorg consulent om met u mee te denken

Mantelzorg_bol6.jpg
Mantelzorg_bol5.jpg

Zoek naar oplossingen op maat

  • Aanpassing van werktijden

  • Meer thuiswerken

  • Overuren sparen voor onverwachte zorgsituaties

  • Afspraken om bijvoorbeeld op het werk te kunnen bellen

Werk en mantelzorg

Voelt u zich ook schuldig omdat u op uw werk alweer eerder weg moet voor een afspraak met degene voor wie u zorgt? Terwijl u zich in duizend bochten heeft gewrongen om alles te kunnen doen? Kijk dan eens naar mogelijkheden om werk en mantelzorg beter te combineren. U bent niet de enige: 1 op de 8 werknemers combineert betaald werk met de zorg voor een zieke naaste. En dat worden er steeds meer dankzij de toenemende vergrijzing en de personeelstekorten in de zorg.

​

Kijk ook eens op www.mantelzorgenwerk.nl voor meer tips en informatie.
Lees meer over verlofregelingen op de website van MantelzorgNL, de landelijke vereniging voor mantelzorg en vrijwilligershulp in Nederland.

Werk en mantelzorg

Mantelzorgwaardering

De gemeente Brummen reikt de voorheen verstrekte mantelzorg waardebonnen niet meer uit.  Deze actie is komen te vervallen. Dit heeft te maken met het maken van financiële keuzes van de gemeente. Het is dus niet meer mogelijk om de waardebonnen aan te vragen. 

Mantelzorg waardering
Maatjesproject

Maatjesproject

Steeds meer mensen met dementie, een chronische ziekte of beperking wonen thuis en zijn voor hulp afhankelijk van partner of familie (ook wel mantelzorgers genoemd). De zorg voor deze mensen vraagt vaak veel. Zonder hulp is dat op den duur niet vol te houden. Soms kunnen familie en/of vrienden hierin wat betekenen, maar als dit niet lukt kan er een beroep gedaan worden op het maatjesproject. Met een bezoek aan huis ontlast een vrijwilliger de mantelzorger. Meer informatie: link naar maatjesproject SWB

Contactgroep

Contactgroep

Ervaringen delen met mensen die in een vergelijkbare situatie zitten kan steun en nieuwe inzichten geven. Dat noemen we lotgenotencontact. U komt dan in contact met mensen die ook voor een naaste zorgen. Een contactgroep komt meestal één keer per maand bij elkaar en wordt geleid door een mantelzorgconsulent. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Wanneer gewenst zal er soms ook een onderwerp centraal staan of kan er een professional worden uitgenodigd. De eerste keer zullen we bespreken of de dag, het tijdstip en frequentie voor iedereen goed is. U bent van harte welkom!

​

Bent u geïnteresseerd in deelname aan een contactgroep? Neem dan contact met ons op. 

Dag Van De Mantelzorg

In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet.

​

Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg. Op of rondom deze dag is er voor mantelzorgers op meer dan 200 plaatsen in Nederland aandacht en worden er leuke activiteiten georganiseerd. Het Steunpunt Mantelzorg coördineert dit voor mantelzorgers in gemeente Brummen.

​

In het najaar kunt u in de nieuwsbrief lezen wat er allemaal voor u georganiseerd wordt!

​

Dag van de mantelzorg
Mantelzorg_bol.jpg
bottom of page